1000 TL üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo!

0

Sepetiniz Boş

Haziran 29, 2019

Yaz mevsimi ve sıcak havalar için bira yapım önerileri

En çok bira tükettiğimiz yaz mevsiminde evde bira yapımı yüksek sıcaklıklar nedeniyle zorlaşır. Fakat bu yazın bira yapamazsınız demek değil! Aşağıdaki basit yöntemlerle, siz de yaz boyu bira yapmaya devam edebilirsiniz.

Yöntemlere geçmeden önce şu soruyu yanıtlayalım: bira yapımında sıcaklık hangi aşamada ve neden önemli?

Sıcaklık kontrolü özellikle mayalanma aşamasında önemlidir. 25°C üzerinde gerçekleşen fermantasyon, mayanın ester ve benzeri bileşikleri fazla üretmesine neden olur. Bu bileşikler biraya beyaz şarabı andıran aşırı meyvemsi tatlar kazandırır.

Yüksek sıcaklık biranızın bozulmasına yol açmaz. Etkisi yalnızca tat ve aroma üzerinde olur. Oluşan meyvemsi tatlar ise damak zevki açısından hoşunuza gitmeyebilir veya içimi zorlaştırabilir.

Aşağıdaki yöntemlerden bir veya birkaçını kullanarak bu olumsuz tatları engelleyebilirsiniz.

1. Kurulumda kaynar su miktarını azaltın

Kitten bira yaparken şeker ve malt özünü eritmek için 2 litre kadar kaynar su kullanılır. Yazın bu miktarı 1 litreye veya altına düşürebilirsiniz. Kaynar su miktarını azalttığınızda maya serpmeden önceki şerbet sıcaklığı da düşecektir.

2. Kurulumda soğuk su kullanın

Kurulumda kullandığınız suyun yarısını, yani yaklaşık 10 litreyi, en az 4 - 5 saat buzdolabında soğutun. Bu soğutma işlemini 2 tane 5 litrelik su şişesini kullanarak yapabilirsiniz.

Kullandığınız suyun diğer yarısı ise oda sıcaklığında olmalıdır. Dolapta soğuttunuz ve oda sıcaklığındaki suyu karıştırdığınızda ortalama sıcaklık 15 - 20°C aralığında olacaktır.

Dolapta soğuttuğunuz suyu dondurmayın. Kullandığınız suyun tamamını (20 litre) dolapta soğutmayın. Bunları yapmanız karışım sıcaklığının çok düşmesine yol açar. Daha hassas kontrol için bir termometre edinmeyi düşünebilirsiniz.

3. Soğutma çantası kullanın

Butik Soğutma Çantası, yalnızca donmuş su şişeleri kullanarak etkin ve pratik soğutma yapmanızı sağlar. Donmuş şişeleri 24 - 36 saatte bir değiştirerek mayalanmayı dilediğiniz sıcaklıkta tutabilirsiniz.

Çanta ile birlikte BB-04 termometre kullanarak kova içi sıcaklığı kolayca dışarıdan takip edebilirsiniz.

Butik Soğutma Çantası - Butik Bira 

4. Termostat ve buzdolabı kullanın

Kullanmadığınız bir buzdolabını veya derin dondurucuyu, dijital termostata bağlayarak sıcaklık kontrollü bir fermantasyon kabinine dönüştürebilirsiniz.

Bu yöntem montaj veya buzdolabında değişiklik gerektirmediği için oldukça pratiktir. Buzdolabının fişini termostatın üzerindeki prize takmanız ve sıcaklık derecesini ayarlamanız yeterlidir.

5. Maya miktarını arttırın

Bira mayası meyvemsi tatların çoğunu mayalanma başında çoğalırken üretir. Kullandığınız maya miktarını arttırarak bu tatları azaltabilirsiniz.

  • Eğer genel olarak kitlerle birlikte gelen 6 gramlık mayayı kullanıyorsanız, BB-35 gibi 11,5 gramlık bir mayaya geçebilirsiniz.
  • Eğer elinizde önceki kitlerden artan 6 gramlık maya poşetleri varsa bunlardan 2 veya 3 tanesini aynı kurulumda kullanabilirsiniz.
  • Eğer kit mayası kullanmıyorsanız, kullandığınız bira mayası miktarını 2 pakete çıkarabilirsiniz.

6. Başlangıç yoğunluğunu düşük tutun

Başlangıç yoğunluğunun yüksek olması, mayanın zorlanmasına ve daha fazla meyvemsi ester üretmesine yol açar. Bu problemi yaşamamak için:

  • Sıcak havalarda başlangıç yoğunluğu düşük, %4 - 5 gibi orta seviyede alkol oranına sahip biralar yapın.
  • Yüksek alkollü bira yapmak istiyorsanız maya miktarını arttırın veya soğutma yapın. 

Soru - Cevap

Sıcaklık kontrolü yalnızca mayalanma için mi gerekli? Birayı şişeledikten sonra şişeleri de soğutmalı mıyım?

Sıcaklığın en büyük etkisi mayalanma sırasındadır. Mayalanma bittikten sonra bu etki azalır. Bu yüzden şişeledikten sonra şişelerinizi oda sıcaklığında saklayabilirsiniz, ek olarak soğutma yapmanız gerekli değildir.

Sıcaklık genel olarak biranın ömrünü kısalttığı için, gazlanma gerçekleştikten sonra şişelerinizi her zaman mümkün olan en serin şekilde saklamanızı öneririz. Fakat biranızı kısa sürede tüketmeyi düşünüyorsanız, şişelerin yaz mevsiminde oda sıcaklığında saklanması sorun yaratmayacaktır.

Soğutma yapamadım ve biramda aşırı meyvemsi tatlar oluştu. Bekleme ile bu tatlar geçer mi?

25 - 30°C arasındaki yüksek sıcaklıklarda gerçekleşen mayalanmalarda oluşan tatların tamamı olmasa da birçoğu şişede 2 - 3 ay bekleme sonucu kaybolur. 30°C üzeri sıcaklıklarda oluşan tatlar ise genelde kalıcı olmaktadır.

 

Diğer sorularınız için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz!