1000 TL üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo!

0

Sepetiniz Boş

Alkol nedir?

Nisan 19, 2019

Kimi zaman keyif veren kimi zaman çarpan, alkollü içkilerin tamamında bulunan, kısaca alkol dediğimiz maddenin kimyasal adı etanol'dür.

Etanol, maya denen tek hücreli bir canlının şekeri sindirmesi sonucu oluşur. Bu sindirim sonucu etanol (alkol) ve karbondioksit (gaz) açığa çıkar.


Alkol nedir nasıl oluşur?


Alkollü içkileri ilk olarak birbirinden ayıran mayanın yediği şekerin kaynağıdır. Eğer mayanın yediği şekerin kaynağı arpanın nişastası ise yapılan içki bira olur.


Birada alkol nasıl oluşur

Eğer mayanın yediği şekerin kaynağı üzüm suyu ise yapılan içki şarap olur.

Şarapta alkol nasıl oluşur

Alkollü içkileri birbirinden ayıran ikinci özellik içkinin damıtılıp damıtılmamasıdır. Damıtma işlemi içkinin içindeki su miktarını azaltır ve böylece görece alkol miktarı arttırılmış olur. Bira ve şarap damıtılmayan içkilerdir. Rakı, üzüm suyundan elde edilen alkolün damıtılıp yoğunlaştırılmasıyla yapılır, bir nevi yoğunlaştırılmış şaraptır diyebiliriz. Viski, arpadan elde edilen alkolün damıtılıp yoğunlaştırılmasıyla yapılır, ona da bir nevi yoğunlaştırılmış bira diyebiliriz.

Ülkemizde evde, rakı ve viski gibi damıtılmış içkilerin yapımı yasal değildir. Yalnızca damıtılmayan, bira ve şarap gibi içkilerin evde yapımı serbesttir. Bu keyifli hobiyi merak ediyorsanız, Butik Bira bira kitleriyle evde bira yapımına hemen başlayabilirsiniz!